FAQ

Hoewel we er alles aan doen om zoveel mogelijk te communiceren over wat het juist inhoud om als vrijwilliger met Lions deel te nemen aan de het Healthy Athletes Program van Special Olympics, zetten we hieronder even de vragen op een rij die vaak terugkomen.

Op welke dagen kan ik me best als vrijwilliger inzetten ?
Heel klassiek melden de meeste vrijwilligers zich voor zaterdag.  Weet dat op woensdag we altijd handen kunnen gebruiken om de locatie 'in te richten'.  Hoewel de meeste mensen op donderdag en vrijdag in hun professionele agenda 'vrij' hebben, zijn dit voor ons de moeilijkste dagen om vrijwilligers aan te trekken.


Wat moet ik als vrijwilliger juist doen ?
In grote lijnen komt het er op neer dat wij met Lions het 'logistieke deel' van het Healthy Athlete program ondersteunen.  Dat wil zeggen dat er mensen nodig zijn die 

  • de atleten en hun begeleiders de weg wijzen naar het gezondheidsonderdeel waar ze naar op zoek zijn. 
  • bij ieder gezondheidsonderdeel de atleet 'inschrijven' zodat er nadien door de onderzoeker een evaluatieformulier kan ingevuld worden.  
  • de ingevulde formulieren inbrengen in een database zodat we een data set hebben waaruit bv trends kunnen afgeleid worden mbt de evolutie van de gezondheid van de atleten.
Dit zijn maar enkel voorbeelden.

Sommige clubleden die al geweest zijn vertellen dat ze niks te doen hadden.
Dat is (helaas) mogelijk.  Het Healthy Athlete programma is facultatief voor de atleten.  Hun sport komt op de eerste plaats.  Daarnaast proberen de begeleiders tussen de sporten door met hun atleten langs te komen.  Helaas is daar geen vast schema voor.  Dus het is mogelijk dat er bepaalde momenten van de dag zijn dat het uitzonderlijk rustig is, terwijl het ook voorkomt dat er zodanig veel atleten komen dat de toegang tijdelijk opgeschort wordt.  
Het blijft een feit dat jij er bent als vrijwilliger voor de atleten.  Het is aan hen om te beslissen wat het meest geschikte tijdstip is om langs te komen.
En zelf als er een rustig moment is : wandel even over de site en bekijk enkele sporten.  Zelf dat blijft een geweldige ervaring.

Mag ik 'alleen' komen ?
Absoluut.  Je komt uiteindelijk terecht bij collega Lions.  Je maakt gemakkelijk kennis met andere leden van andere clubs.  Het is een heel leuke manier om samen met andere Lions een fantastische dag door te brengen en 's avonds met een goed gevoel terug naar huis te gaan.  

Mag ik mijn kinderen meebrengen ?

Er staat een minimum leeftijd van 16 jaar op de inschrijvingen als vrijwilliger.  Je mag als Lion gerust kinderen, familieleden of vrienden mee inschrijven.  Ze zullen het een verrassende ervaring vinden.


Reacties